Bronislav Kozák    Reiki mistr / učitel

  Menu
  Reklama
Reiki Seznam - Databáze Reiki mistrů a českých stránek o Reiki
Zakázkový internetový obchod
Spolek Kováři Olomouckého Kraje
www.reiki-cz.com  

Herbář on-line - Echinacea úzkolistá

ECHINACEA ÚZKOLISTÁ

Asteraceae

Echinacea augustifolia

ECHINACEA ÚZKOLISTÁ  
Lidový název je třapatka, tečkovka, rudbekie. Rostlina pochází ze Severní Ameriky. Echinacea angustifolia je vytrvalá, asi 70-90 cm vysoká bylina. Kořenový systém je tvořen jedním či více šedohnědými hlavními kořeny. Přímý stonek nese jeden květní úbor, 3-5 cm vysoký s 12-15 sterilními, dolů svěšenými nachovými, asi 3 cm dlouhými jazykovými květy. Listy jsou kopinaté, celokrajné, v bázi zúžené. Spodní listy jsou řapíkaté, třínervové, výše postavené listy mají řapík krátký nebo jsou přisedlé. Na stonku stojí střídavě. Chemické složení: Inulin, pentózany, redukující cukry, vyšší mastné kyseliny a jejich triglyceridy, fytosteroly, silice, flavonoidy, pyrolizidinové alkaloidy tussilagin a isotussilagin, polysacharidy, pryskyřice, třísloviny, enzymy, vitamin C, minerální a další významné složky.

Byla používána severoamerickými indiány jako lék proti hadímu uštknutí, na urychlení hojení ran, zmírnění horečky, nachlazení, při zažívacích obtížích atd. Mezi lidovými léčiteli měla droga název Black sampson. Extrakt z kořenů se stal velmi populární ke konci devadesátých let tohoto století nejen v Americe, ale také ve střední Evropě, kde se pěstované rostlině daří velmi dobře. Ve farmaceutickém průmyslu je nejvíce využívána E. angustifolia. Využívají se zejména květní úbory a oddenky spolu s kořeny. Nejčastější používanou formou je alkoholový extrakt, extrakt v sušené formě v kapslích nebo v tabletách, tinktury, používá se ale i lisovaná šťáva z čerstvých rostlin (Echiacin džus je široce používán např. v Německu), někdy je používán pouze samotný práškový kořen. Na počátku našeho století se echinacea angustifolia stala nejpoužívanější léčivou rostlinou v USA. Ve dvacátých letech tohoto století byla dovezena do Evropy a zavedla se její velkoplošná produkce. S produkcí přípravků s obsahem rostlin rodu Echinacea v Evropě započala firma Madaus.

Účinné látky přípravku vykazují baktericidní, fungicidní a insekticidní účinky. Extrakt se používá zejména pro posílení imunitního systému. Zvyšuje buněčnou i humorální imunitu, tvorbu leukocytů (bílých krvinek) a hladinu properdinu (sérový faktor zvyšující nespecifickou odolnost) v séru. Přípravky vyrobené na bázi extraktu z echinacey se používají preventivně proti chřipce a nachlazení, jako doprovodný přípravek při léčbě nádorového onemocnění. Výzkumy prokázaly, že podávání echinacey je účinné, pokud se s podáváním začne ještě před započetím virové infekce. V dermatologii se používá zejména na špatně se hojící rány (furunkly, karbanukly, hnisající rány). Přímý virový účinek extraktu se využívá v zastavení množení virů herpetických, chřipkových, virů dětské obrny a kravských neštovic (virostatický účinek). Další možnosti použití: Při léčbě proleženin, popálenin a zranění (preparáty z třapatky urychlují granulaci tkání), při rekurentní kandidóze. Vedlejší účinky: Nevyvolává návyk. Podávaná v doporučovaných dávkách nemá žádné akutní toxické či chronické nežádoucí účinky. Velké dávky však mohou vyvolat nevolnost a závrať. Příležitostně injekčně podávaný extrakt může být následován teplotou. Musíme zmínit přítomné pyrolizidinové alkaloidy, které jsou obecně spojovány s hepatotoxicitou, což se však netýká tussilaginu a isotussilaginu přítomných v echinacee. Echinacea nemá být používána při progresivních systémových chorobách, např. sclerosis multiplex, u HIV infekce a u AIDS, protože by mohla negativně ovlivnit imunosupresivní léčbu.

Další příbuzné druhy: Pro terapeuticky používané přípravky z rostlin rodu Echinacea jsou využívány různé druhy tohoto rodu a různé části rostlin. Rod Echinacea čítá 9 druhů. Ve farmacii se používají pouze tyto druhy: E. angustifolia DC. - E. úzkolistá, E. purpurea MOENCH. - E. purpurová, E. pallida NUTT - E. bledá.

(RNDr. Vratislav Šnejdar, CSc)

<<< Zpět na obsah


Rychlý kontakt: Bronislav Kozák, Na Vyhlídce 286/5, 779 00 Olomouc - Neředín | mobil: 608 867 794, e-mail: reiki@reiki-cz.com

Malosériová výroba - Zakázkové šití - Opravy a úpravy oděvů - Šití vzorků - Šití historických kostýmů - Pracovní oděvy - Speciální zakázky (oponové závěsy, sedáky na kostelní lavice, pytlíky na mince ....). Bezva Portál - Katalog pro nákup po internetu 'Seznam a  katalog - uměleckých kovářů / inzerce práce / odkazy na obchody optimalizace PageRank.cz TOPlist Statistiky pro Reiki-cz.com SEO Rozcestník Portál Olomouc - informační portál města
Tento web NEPOUŽÍVÁ žádné cookies. Používáme pouze session k zabezpečení funkčnosti stránek.
Bronislav Kozák, 2002 - 2024